idrottscomfort

Hälsporre och Hallux Valgus specialist i Stockholm och på Värmdö.

Hallux Valgus

Hallux valgus är ett latinskt ord som betyder sned stortå och den som är drabbad av detta har en sned stortå som kan orsaka en hel del problem. Därefter börjar stortån vinkla sig mot de andra tårna på foten. Belastningen på stortåleden är högre än på andra tåleder och orsakar smärta och problem.

Hallux valgus kan finnas på båda fötterna eller bara en av dem. De som främst drabbas av detta är kvinnor i medelåldern. Denna sjukdom är även mycket vanligare här i västvärlden där skor används mycket och i de länder där de går mycket barfota finns detta nästan aldrig. Problem kan uppstå när du promenerar.

Om du får hallux valgus börjar det med att ditt fotvalv mellan stortån och lilltån plattas ut. Sedan kommer främre delen av din fot att bli bredare. Stortån börjar vinkla sig när framfoten har plattats ut och dra sig mot de andra tårna. Det kan göra att du upplever smärta samt att det blir tryck och skav på andra tån. Även tåleden kan tryckas ut och det blir som en knöl som ömmar och gör ont. Mer saker som kan ske med din fot är att du får en eller flera hammartår. Tårna närmast stortån får inte plats och det gör att de kröks i en vinkel som påminner om en hammare, därav namnet.

Behandling

En ortopedtekniker eller läkare brukar kunna fastställa relativt enkelt om det är hallux valgus du lider av genom att titta på hur dina fötter ser ut. Det som gäller är att du använder dig av bra skor och komplettera dessa med skoinlägg eller fotbäddar. Hos oss på idrottscomfort kan du få individuellt formgjutna fotbäddar som får din Hallux Valgus att sluta växa. Om du lider av hallux valgus kan behöver du dels byta ut dina skor så att dina fötter får gott om plats och inte trycker på tårna eller på foten. Se även till att kontakta oss för att göra en formgjuten fotbädd som tar bort dina besvär. Med träning tar det flera veckor innan dina besvär försvinner, medan det med vår sula försvinner omgående.

I vissa fall kan dock hallux valgus opereras. Vilket har visat sig med blandande resultat. Det är en läkare som gör den bedömningen. Han eller hon skickar sedan i sin tur en remiss till ortopedkliniken. Detta tar ca ett år och därefter några månaders rehab. Operationen kan lösa symptomet inte problemet. Problemet kvarstår.

Med fotbäddar slutar hallux valgus växa och smärtan upphör. Du behöver inte sjukskriva dig.