idrottscomfort

Hälsporre och Hallux Valgus specialist i Stockholm och på Värmdö.

Hälsporre – Plantar fasciit

Hälsporre brukar man kalla den skada som blir på senstråket under foten. Senstråket under foten har som syfte att stödja hålfotens båge och hindra denna att sjunka ihop när det uppstår belastning. När en person står stilla eller tar steg uppstår det en dragbelastning i senstråket samt i dess fästen samt att det även blir en tryckbelastning från underlaget mot fästet i hälbenet. Om denna belastning blir för stor uppstår det en skada och man känner smärta. Denna smärta finns främst i framkanten under hälens inre sida och känns av när man går och står. Ibland blir det som en slags påbyggnad av benet på undersidan av hälen. Denna ser ut som en sporre på röntgen, därav namnet hälsporre.

Hälsporre uppstår då senstråkets fästet blir överbelastat. Orsaken kan vara att du har för mjuka skor som ändrar belastningen eller om man har gått och stått mycket. Om du använder dig av skor med en tunn sula kan även det leda till hälsporre. Det är även vanligt att idrottare i vuxen ålder drabbas av hälsporre. Detta efter ökad träning eller att de landat fel med foten. Hälsporre kan även uppstå utan någon särskild orsak bakom.

När du får smärta de första dagarna efter du drabbats beror på att det är en inflammation i vävnaderna. Att det sedan fortsätter göra ont är inte helt klarlagt men ofta är det vävnadsförändringar i senan och fästet.

Symptom och behandling

Symptom på att man har drabbats av hälsporre brukar innebära smärta på insidan av hälen eller under hälen när man går och står. Dock kan smärtan avta när du gått en stund. Det som gör ont är inte hälsporren utan det är senfästet. Detta är ett besvär som brukar gå över av sig själv.

Det du själv kan göra om du har drabbats av hälsporre är att byta skor. Du bör ha skor som är stadiga. Du bör även kontakta oss för att få individuellt formgjutna fotbäddar eller skoinlägg till dina skor. Det är bra att låta bli att belasta foten allt för mycket om du har hälsporre. Om du fått dina besvär på grund av motion ska du vila från aktiviteter där du måste använda foten. Vilket inte behövs när du använder fotbäddar.

Om du har extremt svåra besvär med hälsporre kan du behöva komma i kontakt med en ortopedtekniker. Personligt utformade inlägg i skorna från oss på Idrottscomfort hjälper dig omgående. Sulor från oss ger dig en direkt effekt och du blir av med både haltande och smärta.

Svåra fall med hälsporre kan kräva operation eller stötvågsbehandling med blandat resultat.