idrottscomfort

Hälsporre och Hallux Valgus specialist i Stockholm och på Värmdö.

Ont i foten?

Om du har ont i foten kan detta ha en mängd olika orsaker. Två vanliga orsaker är Hallux valgus och hälsporre.

Hallux valgus är ett latinskt ord och det betyder sned stortå. Den som drabbas av detta får en sned stortå som kan orsaka problem. Det som händer när Hallux valgus utvecklas är att främre delen av foten blir plattare och bredare. Därefter börjar stortån vinkla sig mot de andra tårna på foten. Hallux valgus kan uppstå på båda fötterna eller bara en av dem. Det är vanligast att denna sjukdom drabbar medelålders kvinnor.

Hälsporre är en skada som blir på senstråket under foten. Hälsporre uppstår då senstråkets fästet blir överbelastat på grund av olika orsaker.

Pronation är kanske den mest vanligaste problemet och gör så mekaniken blir fel och den felaktiga mekaniken sprider sig uppåt. Belastningsproblemet gör så du får ont i övriga leder, knä o ländrygg. Belastning i löpning är ca 600kg då är det lätt att förstå att problemen fortskansar sig. Fotbäddar lyfter upp hålfoten och rättar upp mekaniken i foten och övriga leder.

Ont i foten kan även bero på Mortons sjukdom. Då är det i främre delen av foten som gör ont. Smärtan beror på att en nerv i foten kläms under en längre tid mellan två ben i framfoten. Det gör i sin tur att nerven förtjockas och kan klämmas ytterligare. Detta är en ganska vanlig sjukdom som kan drabba alla åldrar. Kvinnor drabbas dock något mer än män. För att bli av med problemen kan särskilda skoinlägg behövas.

Marschfraktur är en annan orsak till att det kan göra ont i foten. Det är en stressfraktur i foten och kan bero på att du belastat kroppen mycket så att det uppstått små sprickor i ett ben i kroppen. Fotens ben är de som oftast blir drabbade.

För mjuka skor eller gel sulor känns alltid bra initialt. Tyvärr förvärrar de problemen över tid. Då belastningar gör att mjukt underlag aldrig klarar av trycket och förvärrar problemen.

Ytterligare orsaker till ont i foten kan vara höga fotvalv, plattfothet och Köhlers sjukdom. Dessa tre är vanligt att barn drabbas av.

Vad kan jag göra när jag har ont i foten?

För er som lider av Hallux Valgus, hälsporre eller andra problem i Stockholm eller på Värmdö har vi lösningen! En formgjuten sula eller fotbädd. Våra metoder och produkter bygger på KUNSKAP, ERFARENHET OCH UTVECKLING! Vi besöker dig i ditt hem eller på din arbetsplats och gjuter sulan direkt på plats. Först gör vi en analys av dina fötter och därefter gjuts sulan och slipas för att anpassas till dina skor.

Har du belastningsproblem, fotproblem eller andra besvär som påverkar din vardag tveka inte att kontakta oss idag!